Zuby múdrosti: rast, problémy a odstránenie

22. mája 2020, Autor článku - Tím City Dental Clinic
Bolesti zubu múdrosti

Zuby múdrosti rastú v zadnej časti úst a sú treťou a poslednou stoličkou, ktorá sa prerezáva. Evolučná biológia nám ukazuje, že zatiaľ čo zuby múdrostí boli potrebné pre našich starodávnych predkov, dnes svoju funkciu stratili a sú pre nás nepotrebné.

Moderná medicína nám v dnešnej dobe zaisťuje, že nestratíme zuby tak skoro ako tomu bolo v dávnej minulosti, takže nepotrebujeme záložné zuby. Naša čeľusť môže spokojne pojať 28 zubov, ale pridanie ďalších 4 veľkých zubov do našich úst často spôsobuje problémy.

Prerezaný  alebo čiastočne prerezaný zub múdrosti môže často spôsobiť problémy s priestorom v čeľusti, čo môže viesť k problémom, ako je poškodenie kostí a nervov alebo preplnenie priestoru čeľuste počtom zubov, ktoré spôsobia posunutie alebo pokrivenie už existujúcich zubov.

Môžu zuby múdrosti dorastať po extrakcii?

Rastú zuby po odstránení zubu múdrosti späť? Krátka odpoveď na túto otázku je „nie“. Vo výnimočne zriedkavých prípadoch však môžu byť v ústach viac ako 4 zuby múdrosti a tieto sa môžu prerezať po odstránení prvej sady.

Kedy zuby múdrosti začínajú rásť?

V akom veku rastú zuby múdrosti? Zuby múdrosti sa zvyčajne začínajú prerezávať medzi 17. a 25. rokom života. Nazývajú sa „zuby múdrosti“ preto ,lebo sa objavujú vo veku kedy už dieťa dospieva, a teda dosiahli vek „múdrosti“.

Ako dlho trvá, kým vyrastú všetky zuby múdrosti?

Ako dlho rastú zuby múdrosti? Zuby múdrosti sa začínajú tvoriť v čeľusti vo veku približne 9 rokov. Röntgenové snímky  12 ročnej čeľuste ukážu, že zuby múdrosti sú už založené a tzv. sediace pod líniou ďasien. Koncom dospievania sa vyvinú korene zubov múdrosti a tým sa začínajú predlžovať. To je doba, kedy môže koruna zuba začať prerezávať ďasno.

Do obdobia našich dvadsiatych rokov sú zuby múdrosti zvyčajne naplno prerezané alebo v niektorých prípadoch sa neprerezali vôbec ani jeden. Kým dosiahneme vek 40 rokov, korene našich zubov múdrosti sú zakotvené v našich čeľustiach a už dosiahli svoju plnú hustotu a dĺžku.

Príznaky rastu zubov múdrosti

Existujú rôzne príznaky rastu zubov múdrosti:

  • Citlivé a zapálené ďasná
  • Krvácanie ďasien
  • Bolesť v zadnej časti úst možno tiež pripísať bolesti zubov múdrosti
  • Bolesť alebo opuch v čeľusti
  • Zápach z úst
  • Ťažkosti s otváraním úst

Odstránenie zubov múdrosti

Zuby múdrosti sa často prerezávajú bez problémov. Ak sa Váš zubár rozhodne pre extrakciu zuba múdrosti, môže byť príčinou jeden z mnohých dôvodov, ktoré zvyčajne vyplývajú zo skutočnosti, že v čeľusti nie je dosť miesta aby sa zuby prerezali správne.

Problémy, ktoré môžu vyžadovať odstránenie zubov múdrosti, zahŕňajú:

  • Zubný kaz
  • Krivé zuby
  • Zuby rastú v neobvyklých uhloch
  • zápal ďasien
  • cysty
  • abscesy
  • Pericoronitída
  • Bolesť

Extrakcia prerezaného zubu múdrosti

Úplne prerezaný zub múdrosti je ten najjednoduchší prípad na extrakciu osmičky. Proces extrakcie je presne rovnaký ako akýkoľvek iný zub. Ak sú zuby múdrosti pri prerezávaní v nesprávnom uhle alebo položení, odporúča sa ich extrakcia aby nespôsobovali tlak na vedľajšie stoličky, nakoľko tento tlak môže spôsobiť poškodenie susedných zubov, čeľuste a prípadne nervov.

Extrakcia čiastočne prerezaného zubu múdrosti

Len čiastočné prerezanie zubu múdrosti vytvára v ďasne otvor kde baktérie môžu vstúpiť a spôsobiť infekciu, ktorá vedie k bolesti, opuchu a chorobe.

Extrakcia takéhoto zuba je jednoduchý postup, ktorý spočíva v lokálnej anestézii a následnom prerezaní ďasna, čím sa získa prístup k celému zubu. Príležitostne sa môže so zubom odstrániť aj malé množstvo kosti a zub sa môže rozbiť na menšie kúsky, aby sa uľahčila extrakcia.

Vrastený zub múdrosti

RTG snímok ukáže, či vaše zuby múdrosti sú alebo nie sú založené, zle uložené alebo vrastené. Všeobecne platí, že pokiaľ nemáte bolesti alebo iné problémy so zubami, váš zubný lekár neodstráni zuby múdrosti. Ak však máte problémy s bolesťou, odstránenie je jednou z možností.

Zákrok sa zvyčajne vykonáva v lokálnej anestézie. Chirurg urobí rez do ďasien a odstráni všetku kosť, ktorá zakrýva zasiahnutý zub múdrosti, pred odstránením samotného zuba. Zub sa obyčajne rozreže na menšie kúsky, aby sa uľahčilo odstránenie a znížilo poškodenie okolitého tkaniva.

Napíšte nám

Nechajte nám telefónne číslo alebo email,
kontaktujeme vás
Polia označené * sú povinné
Vyhlásenie o spracovaní osobných údajov
Podmienky a záruky poskytovania zdravotnej starostlivosti
Ďakujeme za odoslanie formulára. Náš tím Vás bude kontaktovať do 24 hodín počas pracovných dní.
alebo nám zavolajte
Potrebujete poradiť?