Endodoncia: Všetko čo potrebujete vedieť o ošetrení koreňových kanálikov.  

Endodoncia alebo ošetrenie koreňových kanálov je nevyhnutnou súčasťou stomatológie, ktorá sa zaoberá liečbou zubov, ktoré sú postihnuté infekciou alebo zápalom v mäkkých tkanivách či kostiach. Ak sa tieto zuby neodstránia alebo nevyriešia, môžu spôsobiť vážne zdravotné problémy.

Čo je a ako vzniká infekcia/zápal koreňových kanálikov

Infekcia koreňových kanálov môže byť spôsobená niekoľkými faktormi, ako napríklad hlbokými kazovými zmenami, zlomenými zubami alebo poškodením zubnej korunky. Ak sa infekcia neodstráni, môže sa dostať do kosti a spôsobiť vážne problémy.

Čím sa endodoncia zaoberá a ako pacientovi toto ošetrenie pomôže?

Endodontická liečba sa zaoberá odstránením infikovaných alebo zomretých mäkkých tkanív a nervov z koreňových kanálov zubu. Počas liečby sa kanáliky čistia a dezinfikujú a potom sa vyplnia špeciálnym materiálom, ktorý zabráni opakovanej infekcii. Endodoncia sa zvyčajne vykonáva pod miestnou anestéziou a je pomerne bezbolestná. Endodoncia má vysokú úspešnosť.

Kedy potrebujem endodonciu?

Existuje niekoľko príznakov, ktoré môžu naznačovať potrebu endodontickej liečby. Medzi ne patria silná bolesť, opuch, citlivosť na teplo alebo studenú vodu, alebo zmena farby zubov. Ak sa objavia tieto príznaky, je dôležité okamžite vyhľadať kvalitného zubára.

V súčasnosti sa endodoncia stáva stále viac digitálnou a precíznejšou. Moderné zobrazovacie technológie, ako je digitálna röntgenová tomografia či zubný mikroskop, umožňujú zubárom vidieť do koreňových kanálov a odhaliť aj tie najmenšie infekcie.

Aký je pribeh endodontického ošetrenia? 

Endodontické ošetrenie prebieha v niekoľkých sedeniach:

  1. Počas prvej návštevy zubného lekára prebehne lokalizácia dreňovej dutiny, jej sprístupnenie a následné odstránenie zapálenej zubnej drene alebo jej zvyškov z dutiny a koreňových kanálikov. Následne prebieha čistenie zubných kanálikov, kedy sú koreňové kanáliky mechanicky a chemicky vyčistené. Potom sa aplikuje hojivá vložka a zub sa pomocou dočasnej výplne uzatvorí na dobu potrebnú na preliečenie zápalu.
  2. Na druhom sedení sú koreňové kanáliky opätovne mechanicky a chemicky vyčistené a vyplnené.
  3. Na poslednom sedení sa vykoná výplňová terapia chýbajúceho zubného tkaniva a zub sa uzavrie.

Potrebujete konzultáciu na endodontické ošetrenie? 

Pozrite si video:

https://www.youtube.com/watch?v=ofUIsn8UWo4&embeds_euri=https%3A%2F%2Fcityclinic.sk%2F&feature=emb_logo

 

Niečo z histórie endodoncie. 

História endodoncie, teda ošetrenia koreňových kanálov, siaha až do starovekého Egypta a Grécka. Existujú nálezy zuby, ktoré boli vyplnené materiálom a zakonzervované už v 2. tisícročí pred našim letopočtom.

V stredoveku bola endodoncia prakticky neznáma, zubárstvo v tom čase bolo veľmi obmedzené a často sa používali drastické metódy, ako vytrhnutie zubu bez anestézie.

V 18. storočí sa však objavili prví lekári, ktorí sa zaoberali ošetrením koreňových kanálov. V tom čase sa používala jednoduchá technika, ktorá spočívala v odstránení mäkkých tkanív z kanálov pomocou nástrojov a výplne kanálov pomocou medených klinov.

V 19. storočí bola endodoncia ešte stále veľmi primitívna a bolestivá, pretože neboli k dispozícii žiadne anestetiká. V tej dobe sa používali rôzne druhy dezinfekčných roztokov a výplne kanálov sa robili z materiálov ako zinok, striebro alebo dokonca z umelej slonovej kosti.

V 20. storočí sa objavili nové technológie a materiály, ktoré zlepšili kvalitu endodoncie. Medzi tieto patrí napríklad zavedenie anestetík, ktoré umožnili bezbolestné ošetrenie, ale aj použitie lepších nástrojov a vyplňovacích materiálov.

V súčasnosti sa endodoncia stala jednou z najpokročilejších a najefektívnejších metód liečby zubov. Používajú sa moderné zobrazovacie technológie, ako je digitálna röntgenová tomografia, a rôzne nové materiály a technológie, ktoré umožňujú presnejšiu a účinnejšiu liečbu. Endodoncia sa stala bežnou súčasťou stomatologických procedúr a je veľmi dôležitou metódou na udržanie zdravia zubov a ústnej dutiny.

Váš City Dental Clinic tím.

 

Potrebujete poradiť?