Zdravé stravovanie a jeho vplyv na zubné zdravie

Rola stravy a výživy v zdraví našich zubov a úst je často prehliadaná, ale je rovnako dôležitá ako v iných oblastiach zdravia. Dôkazy sú jasné: naše stravovacie návyky priamo ovplyvňujú zdravie našich zubov a ďasien.

Úloha bielkovín

Bielkoviny sú základnými stavebnými blokmi našich tkanív a zohrávajú kľúčovú úlohu aj v zubnom zdraví. Aminokyseliny, ktoré tvoria bielkoviny, sú nevyhnutné pre produkciu kolagénu, kľúčového proteínu v ústnej sliznici a v zubnej sklovine. Strava bohatá na bielkoviny z mäsa, rýb, vajec, mliečnych výrobkov, strukovín a orechov môže prispieť k silnejším a zdravším zubom. Štúdia publikovaná v Journal of Periodontology (2018) ako jedna z iných zdôraznila, že bielkoviny sú nevyhnutné pre zdravie ďasien.

Význam vitamínov a minerálov

Vitamíny a minerály sú esenciálne pre udržanie zubnej skloviny a prevenciu zubných chorôb. Vitamín D a vápnik sú nevyhnutné pre mineralizáciu zubov. Vitamín A pomáha udržiavať zdravú sliznicu a vitamín C je kľúčový pre zdravý ďasnový tkanivo. Štúdia publikovaná v Nutrition Reviews (2013) zdôraznila, že nízka hladina vitamínu D môže prispieť k výskytu zubného kazu. Strava bohatá na ovocie, zeleninu, mliečne výrobky, ryby a celozrnné potraviny môže pomôcť zabezpečiť dostatok týchto živín.

Riziko konzumácie cukrov

Cukry a fermentovateľné sacharidy sa v ústach rozkladajú na kyseliny, ktoré môžu erodovať zubnú sklovinu a viesť k zubnému kazu. Podľa štúdie z roku 2017 publikovanej v Journal of Dental Research, existuje silný vzťah medzi konzumáciou sacharidov a zubným kazom. Limitovaním príjmu cukrov a konzumáciou celozrnných potravín, ovocia a zeleniny môžete výrazne zredukovať toto riziko.

Voda ako záchranný prvok

Voda nie lenže hydratuje naše telo, ale tiež pomáha odplavovať jedlo a bakteriálne produkty z úst, čím znižuje riziko vzniku zubného kazu a zubného kameňa. Navyše fluoridácia vody je efektívny prostriedok prevencie zubného kazu. Podľa štúdie z roku 2016 v Community Dentistry and Oral Epidemiology, pravidelné pitie fluoridovanej vody môže výrazne znížiť riziko vzniku zubného kazu u detí.

Stravovacie návyky majú priamy vplyv na zubné zdravie. Preto je potrebné zabezpečiť, aby naše stravovacie návyky odrážali potrebu udržať naše ústa a zuby v najlepšom možnom stave.

Vždy konzultujte so svojím zubným lekárom o najlepšej strave pre vaše individuálne potreby a zdravotný stav.

 

 

Potrebujete poradiť?