Starostlivosť o zuby v tehotenstve

10. februára 2020, Autor článku - Tím City Dental Clinic
Starostlivost o zuby v tehotenstve

Starostlivosť o zdravie vašej ústnej dutiny počas tehotenstva je dôležitá ako pre budúce mamičky, tak aj pre ich deti. Preto je dôležité nezabudnúť na rutinu ústnej a zubnej hygieny a vždy informovať svojho lekára o tehotenstve.

Čistenie zubov najmenej dvakrát denne počas 2 minút spolu s pravidelným čistením dentálnou niťou pomôže predchádzať tvorbe povlakov a udržiavať zdravé ďasná.

Mám informovať zdravotnícky personál alebo zubára ktorý vás lieči, o tehotenstve?

Plánujete tehotenstvo v blízkej budúcnosti?

Ak plánujete mať dieťa v blízkej budúcnosti, navštívte svojho zubného lekára skôr ako otehotniete, aby vám mohol byť zhotovený RTG snímok na zistenie akýchkoľvek problémov.

Je veľmi vhodné absolvovať profesionálne čistenie zubov  a identifikovať začínajúce problémy s ďasnami. Návšteva pred otehotnením tiež poskytuje vášmu zubárovi čas na vykonanie prípadných potrebných procedúr, ako sú  výplne koreňových kanálikov, extrakcie, výplne alebo korunky.

Ste už tehotná?

Ak podstúpite stomatologické ošetrenie a zistíte, že ste tehotná, povedzte to svojmu zubárovi, aby mohol naplánovanú liečbu prispôsobiť vašim novým okolnostiam.

Aké lieky alebo vitamíny užívate?

Je dôležité informovať svojho zubného lekára o všetkých liekoch alebo vitamínoch, ktoré užívate, ako aj o akejkoľvek lekárskej pomoci, ktorá vám bola poskytnutá. Na základe týchto informácií je niekedy potrebné, aby váš zubný lekár zmenil liečebný plán.

Dôležitosť správnej ústnej a zubnej hygieny pred otehotnením

Čím lepšia je úroveň vášho orálneho zdravia pred otehotnením, tým vyššia je pravdepodobnosť, že počas tehotenstva nebudete musieť navštíviť zubára kvôli závažným procedúram, okrem pravidelných kontrol. Zuby by sa mali čistiť dve minúty dvakrát denne, spolu s niťou, aby sa zaistili zdravé ďasná a čisté  zdravé zuby.

Dôležitosť pravidelných zubných prehliadok počas tehotenstva

Pravidelné zubné prehliadky počas tehotenstva sú nevyhnutné. Váš zubár dokáže odhaliť problémy, ako je tehotenská gingivitída, dutiny a uvoľné zuby, skôr ako sa stanú vážnymi problémami,ktoré treba riešiť.

Tehotenstvo spôsobuje veľa zmien v celom tele. Ako tehotenstvo postupuje, bunky tela si začínajú zadržiavať tekutinu. Retencia tekutín sa tiež vyskytuje v ďasnách, ktoré spolu so vzniknutými zmenami v hormonálnych hladinách môžu viesť k zápalom.Zápaly môžu spôsobiť ,že nastávajúce matky sú náchylné na periodontálne ochorenie.

Tehotenská gingivitída je pomerne častá a zhoršuje ju vysoká hladina progesterónu, ktorá môže spôsobiť rýchly vývoj bakteriálneho plaku spôsobujúceho  ochorenie ďasien. Ak máte opuch ďasien, krvácanie alebo citlivosť ďasien, čo najskôr navštívte svojho zubného lekára.

Dutiny sú ďalším problémom počas tehotenstva. Mamičky veľmi často túžia po nezdravých potravinách, ktoré obvykle nekonzumujú.Tieto potraviny obsahujú veľa cukru a kyseliny  napadajúce a oslabujúce zuby. Ďalšou príčinou vzniku dutín je zvracanie, ktoré zvyšuje kyslosť v ústach a eroduje sklovinu na zuboch.

Pri dodržiavaní dobrej ústnej hygieny spolu s pravidelnými návštevami zubného lekára spravidla zostanú vaše zuby  zdravé aj počas tehotenstva.

Aký typ liečby je bezpečný počas tehotenstva?

Anestetikum na znecitlivenie a relaxáciu sa dá bezpečne používať i počas tehotenstva. Váš zubný lekár použije nízke koncentrácie vhodného anestetika.

Extrakcie a výplne zubov sú bezpečné počas celého tehotenstva, ale preferovaný čas na tieto postupy je v druhom trimestri. To isté platí  i pre výplň koreňových kanálikov.

Bielenie zubov môže byť bezpečne vykonané, ale mamičky v treťom trimestri môžu mať problém zostať v kľude  počas celej doby ošetrenia,nakoľko je to časovo náročná procedúra trvajúca aj 90 minút.

Varovanie:

Ak používate súpravu na bielenie pre domáce použitie, uistite sa, že koncentrát peroxidu vodíka je nižší ako 6%, pretože vyššie koncentrácie môžu spôsobiť poškodenie tkaniva. Preto je lepšie nechať bielenie zubov odborníkom.

Ortodontická práca, či už prebiehajúca alebo nová  je počas tehotenstva rovnako bezpečná. Jediným problémom môže byť nárast telesnej hmotnosti, ktorý môže spôsobiť zmenu tvaru úst a tváre. Ak k tomu dôjde, bude potrebné upraviť vyrovnávací aparát alebo dokonca vyrobiť nový.

Opuchnuté ďasná môžu tiež spôsobiť nepríjemný pocit z nosenia vyrovnávacích aparátov. Mnoho zubných lekárov preto odporúča nastávajúcim matkám počkať, kým sa dieťa narodí a až potom sa pustiť do ortodontickej práce.

Kedy je najlepší alebo najbezpečnejší čas na ošetrenie počas tehotenstva?

Aj keď je zubné ošetrenie bezpečné počas celého obdobia tehotenstva, je ideálne odložiť liečbu do druhého trimestra, keď je vývoj orgánov dieťaťa ukončený, a prekonané sú i problémy s nevoľnosťou a zvracaním v prvom trimestri.

Samozrejme, ak počas prvého trimestra dôjde k mimoriadnej udalosti, okamžite si objednajte termín so svojim zubným lekárom, pretože infekcia by mohla poškodiť vás aj dieťa.

Ošetrenie je možné vykonávať  i v období tretieho trimestra, avšak pohodlie budúcej mamičky v zubárskom kresle v období  medzi 26 až 40 týždňom tehotenstva môže byť výzvou.

Správna strava pre vaše zuby a vaše rastúce dieťa počas tehotenstva

Konzumácia zdravej vyváženej stravy je dôležitá pre celkové zdravie vás i vašeho dieťaťa. Je tiež dôležitá na udržanie zdravia ústnej dutiny a na vývoj zubov vášho dieťaťa. Jedzte širokú škálu ovocia, zeleniny, celých zŕn a mliečnych výrobkov.

Vyhýbajte sa sladkým a škrobovým jedlám a vyhýbajte sa potravinám, ktoré poškodzujú prísun vápnika, napríklad soľ, kofeínu, alkohol a šumivé sladké nápoje. Vyberajte si potraviny bohaté na vápnik, ako napríklad brokolica, jogurt, losos a mandle.

Starostlivosť o zuby po narodení dieťaťa a návšteva u zubára

Navštívte svojho zubára a požiadajte ho o postnatálne vyšetrenie do niekoľkých mesiacov po narodení dieťaťa. Ak ste počas tehotenstva mali nejaké ťažkosti, naplánujte si stretnutie skôr.

Odporúča sa tiež, aby ste si vzali k zubárovi aj svoje malé dieťa po dovŕšení veku 6 mesiacoch alebo keď sa mu prereže prvý zub. Zubný lekár bude schopný skontrolovať akékoľvek abnormality v ústach a tiež to pomaly umožní dieťaťu uvedomiť si, že návšteva zubného lekára je normálnou súčasťou každodenného života.

Potrebujete poradiť?