Všetko čo potrebujete vedieť o zubných náhradách

Zubné náhrady: Prehľad používania, výhod a nevýhod

Zubné náhrady vám môžu pomôcť obnoviť úsmev, zlepšiť schopnosť jesť a komunikovať a zvýšiť sebavedomie, ak vám chýba jeden alebo viac zubov. Zubné náhrady sú snímateľné zubné pomôcky, ktoré sa nasadia na Vaše ďasná a vyplnia medzery po stratených zuboch. 

Kedy potrebujem zubnú náhradu?

Zubná náhrada môže byť potrebná z rôznych dôvodov. Zubné náhrady môžu byť potrebné, ak ste:

  1. V dôsledku poškodenia, hniloby alebo iných faktorov ste prišli o niekoľko zubov.
  2. Nemáte žiadne zuby.
  3. Zuby s vážnym kazom alebo poškodením a nie je šanca na ich obnovu. 

Váš zubný lekár môže príležitostne navrhnúť zubné mostíky alebo implantáty ako alternatívu k zubným náhradám. Pre mnohých ľudí je však zubná náhrada obľúbené a praktické riešenie. 

Výhody zubných náhrad

  1. Lepší vzhľad: Chýbajúce zuby môžu zmeniť kontúry vašej tváre a spôsobiť, že budete vyzerať staršie. So zubnou náhradou sa môžete cítiť sebavedomejšie a získať mladistvejší vzhľad.
  2. Jasnosť reči: Pri chýbajúcich zuboch môže byť jasné rozprávanie náročné, najmä pri vyslovovaní niektorých spoluhlások. Nosením zubnej náhrady môžete hovoriť a vyslovovať zreteľnejšie.
  3. Zlepšenie jedenia: Ak Vám chýbajú zuby, môže byť pre Vás ťažké rozžuť jedlo a môžete sa rozhodnúť, že sa niektorým jedlám úplne vyhnete. Vaša schopnosť jesť a vychutnávať si rôzne jedlá sa môže zlepšiť vďaka zubnej náhrade.

Nevýhody zubných náhrad

  1. Nepohodlie: Môže trvať určitý čas, kým si na nosenie zubnej náhrady zvyknete, a spočiatku môžete pociťovať určitú bolestivosť alebo podráždenie. Proces zvykania si na nosenie zubnej náhrady môže trvať až niekoľko týždňov a možno budete musieť absolvovať následné návštevy u svojho zubného lekára, aby ste vykonali zmeny.
  2. Údržba: Aby sa zabránilo rozbitiu, vzniku škvŕn a rastu baktérií, zubnú náhradu je potrebné pravidelne čistiť a udržiavať. Aby ste predišli infekcii, musíte zubnú náhradu každý deň vybrať a vyčistiť, ako aj vyčistiť ústa a ďasná.
  3. Strata kostnej hmoty: Nosenie zubnej náhrady môže časom spôsobiť úbytok kosti Vašej čeľuste. Je to spôsobené tým, že čeľustná kosť môže zoslabnúť, pretože zubná náhrada ju nestimuluje tak ako skutočné zuby.

Ak potrebujete zubnú náhradu, proces zvyčajne zahŕňa niekoľko krokov: 

  1. Konzultácia: Stretnete sa so svojím zubným lekárom, aby ste prediskutovali svoje potreby a možnosti zubnej náhrady. Váš zubný lekár vyšetrí Vaše zuby a ďasná a urobí röntgenové snímky, aby zhodnotil zdravie Vašej ústnej dutiny.
  2. Odtlačok: Váš zubný lekár zhotoví odtlačok Vašich úst, ktorý sa použije na vytvorenie individuálnej formy pre Vašu zubnú náhradu. Forma sa použije na vytvorenie voskového modelu Vašej zubnej náhrady, ktorý Vám umožní vyskúšať si ju a vykonať úpravy pred zhotovením konečnej zubnej náhrady.
  3. Konečná úprava: Keď je Vaša zubná náhrada hotová, podstúpite záverečné nastavenie, aby ste sa uistili, že správne sedí a vyzerá prirodzene. Váš zubný lekár Vám tiež poskytne pokyny, ako sa starať o zubnú náhradu a udržiavať zdravie ústnej dutiny.

Vydrží zubná náhrada celý život?

V závislosti od typu zubnej náhrady a od toho, ako dobre sa o ňu staráte, môže zubná náhrada vydržať dlho. Pri správnej údržbe a starostlivosti môže zubná náhrada zvyčajne vydržať 5 až 10 rokov. Ak je Vaša zubná náhrada poškodená alebo ak sa Vaše ústa zmenia v dôsledku úbytku hmotnosti, starnutia alebo iných okolností, môže byť potrebné, aby ste si nechali zhotoviť novú skôr.

Náklady na zubné náhrady v City Dental Clinic 

Cena zubných náhrad v City Dental Clinic sa líši v závislosti od viacerých faktorov, ako je typ zubnej náhrady, použité materiály. Cena zubných náhrad sa môže pohybovať od 360 EUR. Je dôležité, aby ste sa o príslušných nákladoch poradili so zubným lekárom v City Dental Clinic. 

Máte záujem? Vyplnte kontaktný formulár pod OBJEDNAŤ SA NA KONZULTÁCIU a o všetko ostatné sa postaráme. 

 

Potrebujete poradiť?