Všetko o domácom čistení zubov + tipy na vitamíny pre náš chrup a zaujímavé fakty o ústnej dutine.

Milí naši pacienti, ústna hygiena a starostlivosť o zuby je dôležitá nielen pre pekný úsmev, ale aj pre zdravie celého nášho organizmu. Zuby a ústna dutina sú totiž vstupnou bránou do nášho organizmu, a preto je veľmi dôležité sa o ne správne starať. Našťastie, existuje mnoho spôsobov, ako sa postarať o zuby a ústnu dutinu a to kvalitne aj v domácom prostredí. Preto vám v tomto praktickom blogu radi poradíme, ako na to. Okrem toho, budeme sa venovať aj zaujímavým faktom o zuboch, vitamínoch potrebných pre zdravie chrupu a mnohým ďalším zaujímavostiam. Takže sa pohodlne usaďte, prečítajte si tento blog a nechajte sa inšpirovať pre zdravý a krásny úsmev. 

Starostlivosť o zuby a celú ústnu dutinu:

  • Pravidelné čistenie zubov: Zuby by mali byť čistené dvakrát denne po dobu dvoch minút. Používajte kvalitnú zubnú kefku s mäkkými vláknami a pastu na zuby s fluoridom.
  • Čistenie medzizubných priestorov: Používajte zubnú niť alebo medzizubné kefky na odstránenie zvyškov potravy a plaku z medzizubných priestorov.
  • Pravidelné návštevy dentálneho hygienika: Dentálny hygienik môže pomôcť s odstránením tvrdých zubných usadenín a s čistením zubného kameňa, ktorý sa bežne vyskytuje pod ďasnami.
  • Zdravá strava: Jedzte zdravé potraviny, ktoré obsahujú dostatok vitamínov a minerálov pre zdravie chrupu, ako napríklad zelenina, ovocie, celozrnné výrobky a mliečne výrobky.

Využite akčný balíček na bielenie + dentálnu hygienu len za 307, 20 ,- a ušetrite az 57 eur. 

Tipy pre zdravé zuby:

  • Vyvarujte sa nadmernému konzumovaniu sladkostí a nápojov s vysokým obsahom cukru, pretože cukor môže spôsobiť zubné kazy a zhoršiť zdravie zubov.
  • Dôkladne žuvajte potraviny, pretože žuvanie podporuje tvorbu slín, ktoré pomáhajú pri odstraňovaní zvyškov potravy z ústnej dutiny.
  • Vyvarujte sa fajčeniu a žuvaniu tabaku, pretože to môže spôsobiť zubný kaz, poškodenie ďasien a zhoršenie zdravia ústnej dutiny.
  • Vyvarujte sa zvyškom potravy a pitia sladkostí v noci, pretože spánok môže spomaliť tvorbu slín a zvyšky potravy môžu byť uložené v ústnej dutine počas noci a spôsobiť zubný kaz.

Tipy na vitamíny pre zuby:

  • Vitamín C pomáha s tvorbou kolagénu, ktorý je dôležitý pre zdravie ďasien. Jeho nedostatok môže spôsobiť krvácanie z ďasien a zhoršenie zdravia zubov. Zahrňte
  • Vitamín D pomáha s absorpciou vápnika, ktorý je nevyhnutný pre zdravie zubov a kostí. Jeho nedostatok môže spôsobiť oslabenie zubov a zhoršenie zdravia kostí. Vitamín D sa môže získať z potravín, ako napríklad ryby, vaječné žĺtky a mliečne výrobky, ale aj zo slnečného žiarenia.
  • Vitamín K pomáha s tvorbou proteínu osteokalcínu, ktorý je nevyhnutný pre zdravie zubov a kostí. Jeho nedostatok môže spôsobiť oslabenie zubov a zhoršenie zdravia kostí. Vitamín K sa nachádza v zelenine, ako napríklad špenát, kel, brokolica a kapusta.
  • Vitamín B komplex obsahuje vitamíny B1, B2, B3, B6 a B12, ktoré pomáhajú s metabolizmom a tvorbou energie v tele. Ich nedostatok môže spôsobiť zhoršenie zdravia zubov a ústnej dutiny. Vitamíny B komplexu sa nachádzajú v celozrnných výrobkoch, mäse, vaječných žĺtkoch a orechoch.

Používať zubnú niť či medzizubnú kefku?

Zubné nite a medzizubné kefky sú obidva nástroje na čistenie medzizubných priestorov, ktoré sú ťažko dostupné pre bežné zubné kefky.

Zubná niť je tenká, pružná nit z nylonového materiálu, ktorá sa používa na odstránenie zvyškov potravy, baktérií a zubného plaku z medzizubných priestorov. Na rozdiel od medzizubných kefiek, zubná niť môže ľahko preniknúť hlboko medzi zuby a odstrániť škvrny a nečistoty. Zubné nite sú k dispozícii v rôznych druhoch, ako sú voskované, nevoskované, s príchuťou a bez príchute.

Medzizubné kefky sú malé kefky, ktoré majú drôtový rám a sú vyrobené z jemných nylonových vlákien. Tieto kefky sa používajú na čistenie medzizubných priestorov a odstránenie potravín, baktérií a plaku. Medzizubné kefky sa často odporúčajú pre osoby s výrazným medzizubným priestorom alebo sú implantované zuby. Medzizubné kefky sú k dispozícii v rôznych veľkostiach, tvary a tvrdostiach, aby sa prispôsobili individuálnym potrebám každého pacienta.

Zhrnutie: Zubné nite sú tenké, pružné nite, ktoré sa používajú na odstránenie zvyškov potravy a plaku z medzizubných priestorov, zatiaľ čo medzizubné kefky sú malé kefky, ktoré sa používajú na rovnaký účel, ale sú vyrobené z jemných nylonových vlákien.

 

Je dôležité, aby sme sa starali o svoje zuby a celú ústnu dutinu a aby sme zahrnuli do svojej stravy potraviny, ktoré obsahujú vitamíny a minerály nevyhnutné pre zdravie chrupu. Dôkladná starostlivosť o zuby a ústnu dutinu môže pomôcť predchádzať problémom súvisiacim so zdravím zubov a zlepšiť celkové zdravie tela. V prípade akýchkoľvek problémov súvisiacich so zdravím ústnej dutiny by ste mali navštíviť zubára alebo kvalitnú zubnú kliniku.


Ďakujeme za pozornosť. Váš zúbkový tím z modernej dentálnej kliniky CITY DENTAL CLINIC.



Potrebujete poradiť?