Zubná pohotovosť: Kedy je lepšie návštevu zubára neodkladať na neskôr

10. septembra 2020, Autor článku - Tím City Dental Clinic
Zubná pohotovosť Bratislava

Keď sa objaví bolesť zubov, v každom prípade ide o nepríjemnú udalosť. V niektorých prípadoch je však možné počkať, kým prejde sama. Niekedy si bude bolesť vyžadovať návštevu zubára a sú aj prípady, kedy je nutné navštíviť zubnú pohotovosť. Ako správne posúdiť, či je nutný akútny zákrok?

Bolesť, ktorá nevyžaduje zubára

Ak vás bolí zub, nemusí to vždy znamenať samotný problém so zubom. V niektorých prípadoch môže byť len dôsledkom. Často sa bolesť zubov objavuje napríklad pri prechladnutí, či zápale dutín. V takomto prípade nie je presne lokalizovaná na konkrétne miesto. Bolesť je výrazná hlavne pri hryzení. Ak neustupuje do pár dní a je spojená práve s nachladnutím, je vhodné zájsť za všeobecným lekárom. Rovnako vie sama od seba pominúť bolesť napríklad pri odhalení krčku alebo poranení ďasna. V takom prípade zubára potrebovať nebudete.

 

Rozbolel vás zub, vypadla vám plomba alebo váš zubár na vás nemá čas?

Príďte k nám.

Objednať sa

 

Bolesť ktorá počká na ordinačné hodiny

Treba si uvedomiť, že nie každá bolesť zuba je vhodná na pohotovosť. Zubári berú akútne a bolestivé prípady každý deň, obvykle v skorých ranných hodinách. Do tejto kategórie patria bežné začínajúce kazy, ktoré sa prejavia miernou bolesťou napríklad pri konzumácii sladkého.  Prípadne nebolestivé ulomenie zo zuba. Vypadne vám plomba, alebo príde k poškodeniu zubnej náhrady a nie je to veľmi bolestivé. Čo zaberá na miernu bolesť  zuba? Pomôžu lieky proti bolesti, ale veľmi dobrým pomocníkom, ktorí účinkuje práve na bolesť zubov, je žutie klinčekov.

Zubná pohotovosť ako prvá pomoc

Ak sa rozhodnete pre návštevu zubnej pohotovosti, je nutné počítať s tým, že nejde o štandardné lekárske ošetrenie, ale základné, ktoré zastaví ostrú, pulzujúcu bolesť a vyrieši akútny, vážny stav. Na pohotovosť teda patria napríklad silné krvácania po vytrhnutí zuba. Vydať na pohotovosť sa treba aj pri pulzujúcej bolesti, ktorá sa zhoršuje napriek liekom. Rovnako je dôvodom navštíviť pohotovosť aj opuch čeľuste a bolesť zubov po zranení, tak ako ich vybitie, či poškodenie pri pádoch a úrazoch.

Zubná pohotovosť pre rýchle ošetrenie

Sú prípady, kedy sa zubná pohotovosť oplatí navštíviť aj pri menšej bolesti. V takomto prípade je však vhodné sa telefonicky informovať, oznámiť symptómy a lekár vám odporučí liečbu, alebo návštevu pohotovosti. Zubná pohotovosť môže byť preto napríklad aj riešenie pre menej závažné problémy,  ako bolestivé ulomenie zubu, či vypadnutie plomby napríklad počas víkendu, pred dovolenkou, alebo pred pracovnou cestou. Hoci je zubná pohotovosť pre akútne stavy, v prípade konzultácie vám vie byť nápomocná aj pri menej závažných stavoch, ktoré nemusíte odkladať, prípadne riskovať zhoršenie stavu.

Je potrebné po zubnej pohotovosti navštíviť zubného lekára?

Odpoveď na túto otázku nie je jednoznačná. Záleží od viacerých situácií. V niektorých prípadoch môže návšteva zubnej pohotovosti problém úplne vyriešiť. Napríklad zastavením krvácania, alebo ošetrením problému. V niektorých prípadoch napríklad pri zápaloch je poskytnutá, rovnako ako na iných druhoch lekárskej pohotovosti, len základná starostlivosť. Na utíšenie akútneho stavu a následne pacient svoj problém so zubom už vyrieši v ďalšie dni v rámci bežných ordinačných hodín u svojho zubára.

Napíšte nám

Nechajte nám telefónne číslo alebo email,
kontaktujeme vás
Polia označené * sú povinné
Vyhlásenie o spracovaní osobných údajov
Podmienky a záruky poskytovania zdravotnej starostlivosti
Ďakujeme za odoslanie formulára. Náš tím Vás bude kontaktovať do 24 hodín počas pracovných dní.
alebo nám zavolajte
Potrebujete poradiť?